Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Diagram

Horse2Human

I studien Horse2Human undersøker vi arvelige årsaker til sammenhengen mellom trening og atrieflimmer i både hester og mennesker. Vi gjør genetiske analyser av veddeløpshester med og uten atrieflimmer fra Danmark, Norge og Australia for å finne genetiske områder som kan være forbundet med økt risiko for atrieflimmer. Vi vil også gjøre genetiske analyser av «Birkebeinere», dvs veldig aktive langrennsutøvere med og uten atrieflimmer for å se om vi kan finne en sammenheng mellom genetiske områder forbundet med atrieflimmer hos hest og menneske. Dette vil kunne gi oss ny innsikt i hvorfor man får atrieflimmer, hvem som har økt risiko for atrieflimmer og nye metoder til å behandle atrieflimmer.

Prosjektet startet i 2018 og er et samarbeid mellom forskere innenfor veterinærmedisin og human medisin i Australia, Norge og Danmark. Prosjektleder er Ingrid E. Christophersen og Morten Mattingsdal er bioinformatiker og hovedanalytiker i studien, begge tilhører Forskningsavdelingen, Bærum sykehus. Samarbeidspartnere er veterinærer Samantha H. Franklin og Laura C. Nath fra Australia, veterinærer Rikke Buhl og Sarah D. Nissen fra Danmark og legene Eivind Sørensen, Marius Myrstad og Marit Aarønes som jobber med Birkebeinerstudiene her i Norge.

Målet er å finne nye gener forbundet med atrieflimmer for å få ny innsikt i hvorfor man får atrieflimmer, hvem som har økt risiko for atrieflimmer og nye metoder til å behandle atrieflimmer.

Atrieflimmer er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen hos mennesker og gir mange plager til dem som har tilstanden, i tillegg til å øke risikoen for hjerneslag. Vi har ved Bærum sykehus forsket på genetiske årsaker til atrieflimmer i mange år i GENAF studien og har allerede funnet flere gener som er forbundet med denne rytmeforstyrrelsen. Vi vet at forekomsten av atrieflimmer hos veddeløpshester er ca den samme som hos mennesker – dette har Samantha R. Franklin, samarbeidspartner i Horse2Human vist i sin forskning. Vi vet også at store mengder utholdenhetstrening er forbundet med atrieflimmer. For å finne genetiske faktorer forbundet med en tilstand kreves det som regel ganske store studier, men det finnes ingen store grupper av personer med atrieflimmer som har vært utsatt for en stor mengde fysisk aktivitet, kun mindre studier, som Birkebeinerstudien. Vi tar derfor i bruk veddeløpshesten som en genetisk modell der vi kan finne gener som er forbundet med treningsrelatert atrieflimmer. I etterkant vil vi se om de samme områdene er forbundet med treningsrelatert atrieflimmer hos langrennsutøvere i Birkbeinerstudien.

Vi gjør genotyping av hester med og uten atrieflimmer fra Danmark, Australia og Norge, samt av norske Birkebeinere med og uten atrieflimmer. Alle genetiske analyser gjennomføres i Norge og de bioinformatiske analysene foregår ved Bærum sykehus.

 

2019 HSØ Strategiske midler til ikke-universitetssykehus

En gruppe mennesker som poserer for et bilde foran en bygning
Diagram
Sist oppdatert 16.08.2024